Térdfájdalom a mindennapokban: hogyan előzhető meg?

A térdfájdalom számos ember életét befolyásolja, és számos oka lehet. Sportolók, aktív életmódot folytatók, idősebb korosztály, de még az irodai munkát végzők körében is gyakori jelenség. De mi állhat a fájdalom hátterében, és hogyan kezelhetjük hatékonyan?

Függetlenül attól, hogy milyen betegség okozza, a fájdalmat két csoportra oszthatjuk:

  1. Akut fájdalom: amikor a fájdalom rövid ideig áll fenn, majd pár nap után megszűnik, vagy krónikus, amikor a fájdalom hosszú ideig fennáll, hetekig, hónapokig küzd vele a beteg.
  2. Krónikus fájdalom: a felnőtt lakosság 20%-át érinti, vagyis több millióan küzdenek elég súlyos fájdalommal ahhoz, hogy az korlátozza őket a munkában, vagy akár az önellátásban.

A térd az egyik legnagyobb és legbonyolultabb ízületünk. Fájdalom a térd bármely részét érintheti, beleértve a térdkalácsot, a sípcsontot, a combcsontot, a szalagokat és a porcot is. A krónikus térdfájdalom tünetei igen sokfélék lehetnek, a fájdalom lehet éles, vagy akár tompa, lehet állandó, de előjöhet bizonyos mozgásra vagy terhelésre is.

Térdfájdalom: mitől alakulhat ki?

A térdfájdalom kialakulását számos tényező befolyásolja, összeszedtük, hogy mit tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.

Trauma: a túlterheléses sérülések, a térd közvetlen traumája és az ismétlődő mozgások mind szakadásokhoz, törésekhez és ízületi elmozduláshoz vezethetnek. Ezeket minden esetben orvosi kivizsgálást követően gyógytornász által kezelni szükséges, máskülönben fennmaradhatnak olyan szövődmények, amelyek akár évekkel később okoznak fájdalmat.

Egészségügyi állapotok: az olyan betegségek, mint az ínhüvely gyulladás, az ízületet érintő bármi nemű gyulladás, vagy a különböző porclágyulások, kopások mind okozhatnak térdfájdalmat. Ezek a betegségek nehezen gyógyíthatóak, ezért minél hamarabb kezdjük meg a kezelésüket, annál nagyobb százalékban tudunk javulást elérni, vagy megállítani a folyamatot!

Elhízás: a túlsúly nagyobb nyomást gyakorol mozgás közben a térdízületre, így tulajdonképpen minden térdet érintő kórképet negatívan befolyásolja.

Nem megfelelő mozgásforma: minden mozgásforma másképpen terheli a testünk ízületeit. A térd különösen érzékeny bizonyos sportokra, így térd probléma esetén mindenképpen érdemes kikérni szakember tanácsát arról, hogy melyik sportot válasszuk, vagy hogyan kivitelezzük szeretett sportunkat.

A képhez tartozó alt jellemző üres; terdfajdalom-edzoterem.jpg a fájlnév

Hogyan csökkenthetjük a térdfájdalom kialakulásának esélyét?

Számos dolog van, amellyel csökkenthetjük a krónikus térdfájdalom kialakulásának esélyét! Íme néhány alapvető lépés:

Tartásjavítás: A térd terhelése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő tartás kialakítása és annak hosszú távú megtartása. Ez nem csak esztétikai, de egészségügyi kérdés is!

Bemelegítés: A megfelelő bemelegítés nem csak a már kialakult fájdalmat csökkentheti, de csökkenti a további sérülések lehetőségét.

Sportok megválasztása: térdbántalmak esetén általában előnyben részesítjük a biciklizést vagy az úszást, mert ezek kevésbé terhelik a térdet.  Mindig egyéni elbírálás alapján adunk tanácsot, hogy melyik sportot és hogyan végezze a páciens.

Fogyás: Már néhány kiló leadása nagy változást hozhat az fájdalomra nézve.

Támogató eszközök: A különböző térdmerevítők, ortopédiai és egyéb támasztó eszközök sok esetben nagymértékben javíthatják a fájdalom erősségét. Azonban vannak kórképek, amelyekben kifejezetten ronthatnak az állapoton, így mindig kérje ki szakember tanácsát mielőtt elkezdi használni ezeket!

Ez csak néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy térdei egészségesek maradjanak, de rengeteg módszerünk van arra, hogy csökkentsünk a fájdalmán. Amennyiben térdproblémákkal küzd, egyeztessen időpontot a Mozgató Központ munkatársával, hogy enyhítse a fájdalmat és segítsen visszatérni a helyes útra.