Vállfájdalom: miért hajlamos a váll a sérülésekre?

Sokat kérünk a vállunktól, beleértve az erőt és a rugalmasságot, hogy elérjük, emeljük, tartsuk, hordozzuk, nyomjuk és húzzuk. Mindezzel a tevékenységgel nem meglepő, hogy életünk során bizonyos fokú vállfájdalom tapasztalható.

Ha nem kezelik időben, a vállfájdalom krónikus problémává válhat, amely gátolhatja a mindennapi tevékenységeket, például az öltözködést vagy a hajfésülést. Szerencsére a vállsérülések nagyon jól kezelhetők, ha időben észlelik. A váll valójában több ízületből áll, amelyek inakkal és izmokkal kombinálva biztosítják a mindannyiunk által ismert forgást és stabilitást. A vállkomplexum számos más testrészt érinthet, beleértve a következőket:

• Nyak
• Borda
• Lapocka (lapocka)
Kulcscsont
• A gerinc mellkasi régiója
• Humerus

Mivel nagyon sok alkatrész működik együtt a váll megfelelő működéséhez, ez azt is jelenti, hogy ezek a részek megsérülhetnek és fájdalmat okozhatnak.

Mi okozhat vállfájdalmat?

A vállfájdalom egyes forrásai orvosi vészhelyzetet jelentenek, és azonnali ellátást igényelnek, majd gyógytornász által vezetett professzionális rehabilitációt.
A vállfájdalmak gyakori okai közé tartozik az ízületi gyulladás, a beütés, az instabilitás és a túlzott igénybevétel.
A vállfájdalom egyéb gyakori okai lehetnek:

Rotator mandzsetta íngyulladás: A rotátor mandzsetta négy izomból álló csoport, amelynek feladata a váll megtámasztása és mozgatása. Az inak a karcsonthoz tapadnak a lapocka csontos kiemelkedése alatti területen. A rotátor mandzsetta íngyulladása becsípődhet a csont alatt, ami gyulladást és fájdalmat okoz.

Bicepsz íngyulladás: A bicepsz-ín a felkarban lévő bicepszizmot a váll elülső részéhez rögzíti. Ez az ín becsípődhet a lapocka csonthoz vagy a kulcscsonthoz a vállhoz kapcsolódó szalagok miatt.

Bursitis: A vállbursitis akkor fordul elő, amikor a bursa, egy folyadékkal teli zsák, amely lehetővé teszi a testszerkezetek egymáson való siklását, becsípődik. Pl. a lapocka és a felkarcsont.

Befagyott váll: Tapadó kapszulitisznek is nevezik, a befagyott váll olyan állapot, amikor a váll fájdalmassá válik, és fokozatosan elveszíti mozgását. A használat hiánya, súlyosbodó reumás betegséggel jár, a váll mozgását segítő folyadékhiány vagy az ízületben növekedő és a mozgást korlátozó szövetszalagok miatt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; vallfajdalom-no.jpg a fájlnév

Gyakorlatok és nyújtások a vállfájdalom enyhítésére

Ha a vállfájdalom trauma következménye, vagy ha a fájdalom két-három héten túl is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni. A vállfájdalmak bizonyos okai, például a rotátor mandzsetta sérülései és a befagyott váll idővel súlyosbodnak, és sebészeti beavatkozást tehetnek szükségessé, ha a konzervatívabb kezelések nem járnak sikerrel.

Ha úgy érzi, hogy fájdalma nem indokolja az orvos látogatását, fontolja meg gyógytornász segítségét. Ehhez nem kell beutaló. A manuálterapeuta, gyógytornász felméri a mozgást, az erőt miközben figyelemmel kiséri a vállmozgás minőségét. A fizikoterapeuta ezután nyújtásokat és gyakorlatokat ajánl a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére.

A következők a leghatékonyabb gyakorlatok és nyújtások a vállfájdalmak otthoni enyhítésére.

Inga

Az ingagyakorlat elvégzéséhez először hajoljon fölé, és támassza meg nem sérült karját egy asztallal vagy székkel. Hagyja, hogy a fájó kar egyenesen lefelé lógjon, majd rajzoljon köröket a levegőbe. A köröknek kicsiben kell indulniuk, de fokozatosan növekedniük kell, és időnként meg kell fordítani az irányt. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 5-10 alkalommal a nap folyamán.

Kar a mellkason

Ehhez a nyújtáshoz tartsa a jobb kezét a teste elé, és tartsa a derék közelében. Ezután érje el a bal kezét a könyök mögött, miközben a jobb kart balra és a mellkason át húzza. Engedje le a kart, amíg a fájdalom enyhül. Tartsa ebben a helyzetben 30-50 másodpercig, majd engedje el. Ismételje meg ezt a nyújtást 3-5 alkalommal.

Nyak kioldása

Egyenesen ülve lassan billentse az állát a mellkas felé, amíg a nyújtás érezhető lesz a nyak hátsó részén. Ezután döntse a fejét balra a jobb váll nyújtásához, vagy fordítva, hajoljon jobbra a bal váll nyújtásához. A nyújtást mindkét oldalon egy percig kell tartani. Próbáljon meg mélyen lélegezni, hogy segítsen ellazulni és maximalizálja a nyújtást.

Mellkas kiterjesztése

Ehhez a gyakorlathoz edzőszalagra, kötélre, hevederre vagy nyakkendőre lesz szüksége. Fogja meg az egyik ilyen tárgyat, és tartsa a háta mögött, miközben mindkét kezével fogja meg. Mozgassa egymás felé a lapockákat, és óvatosan emelje fel az állát a mennyezet felé. Tartsa 10-15 másodpercig, miközben mélyen lélegzik. Ismételje ezt 3-5 alkalommal.

Ha fájdalmat érez ezen gyakorlatok bármelyikének végrehajtása során, vagy ha a fájdalom szintje nem javul fokozatosan körülbelül 6 hét után, keressen fel minket gyógytornász manuálterapeuta szakembereink segítenek a fájdalom megszüntetésében.