Szétnyílt hasizom – Kihez forduljunk?

Szétnyílt hasizom

Mi az a szétnyílt hasizom?

Rectus diastasisnak (Diastasis recti abdominis, DRA) nevezzük az egyenes hasizmok szétválását a középső kötőszövetes réteg mentén. Ez az elváltozás többnyire a várandósság harmadik trimeszterében alakul ki és egyes kutatások szerint a kismamák több mint 85%-át érinti valamilyen mértékben. A szétnyílt hasizom sajnos gyakran okoz később olyan problémákat, mint például a hát- vagy derékfájdalom, inkontinencia vagy légzési nehézség.

Honnan tudhatom, hogy szétnyílt a hasizmom?

A hasizmok szétválása nem minden esetben jelent gondot, de fontos a probléma pontos meghatározása, illetve a nyílás szélességének felmérése. Ezt akár magunknak is ellenőrizhetjük, de legjobb, ha szakemberhez fordulunk, aki a megfelelő kezelés megkezdésével hatékonyan segítheti a probléma megoldását.

A diagnózis felállításánál a pontos méréseket háton fekvésben végezzük, talpra húzott lábakkal.

A fej megemelésekor az egyenes hasizom megfeszül, így a nyílás kitapintható. A pontos szélességét köldök felett és alatt is szükséges mérnünk. Általánosan elfogadott álláspont, hogy a 2 cm alatti rés enyhe elváltozásnak számít, akár magától is zárulhat. 2-5 cm széles nyílás esetén mindenképpen érdemes elkezdeni a megfelelő fizioterápiás kezelést, melynek segítségével nagy százalékban zárni tudjuk a rést. 5 cm felett azonban műtéti beavatkozás is szükséges lehet annak érdekében, hogy megfelelően helyreálljon az elváltozás. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti megállapítások nagyban függnek az anyuka általános állapotától, illetve a környező szövetek és izmok helyzetétől.

Kihez forduljak, ha érzem a nyílást?

A probléma felfedezése esetén mindenképpen keressünk fel gyógytornász szakembert. A szétnyílt hasizom kezelése esetén fontos, hogy a megfelelő feladatokat nagyon pontosan végezzük, mert ellenkező esetben akár ronthatunk is a fennálló állapoton. A szakember felméri a probléma mértékét, így egyénre szabottan tud kezelési tervet felállítani, valamint azt is segít megállapítani, hogy szükséges-e a sebészeti beavatkozás.


Mit tud tenni a gyógytornász?

A megfelelően képzett gyógytornász számára számos technika áll rendelkezésre a szétnyílt hasizom kezelésére. Egyik legfontosabb a pontosan kivitelezett, egyénre szabott és megfelelő izomerősítés. A legtöbb jól ismert hasizom gyakorlat ebben az esetben kifejezetten tilos, mert tovább nyithatja a rést, ezért fontos, hogy kikérjük szakember véleményét minden gyakorlatról mielőtt erősíteni kezdenénk.

A legtöbb esetben nagyon hasznos a kötőszöveti kezelés a hasfalon. Ezzel a manuális technikával a feszes területeket tudjuk lazítani, a túlnyúlt részeket azonban kíméljük a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ezt kiegészítve a megfelelő kinesio tape felragasztása is segít fenntartani az állapotot és tehermentesíti a területet.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a hasizmok kapcsolódnak a gátizmokkal, ezért a kezelésüket együttesen érdemes végezni. A megfelelően erős gátizomzat segíti a hasizmok munkáját, így támogatja a rehabilitációt is. Továbbá fontos az általános testtartásjavítás is, hiszen, ha nem tartjuk magunkat megfelelően, a hasizmok sem működhetnek jól.

Bizonyos esetekben kiegészítő kezelésként használhatunk izomstimuláló elektromos készüléket is, amely jól felhelyezve szintén segítheti a mihamarabbi gyógyulást.

A probléma megoldása türelmet és komplex kezelést igényel.

Az izmok erősítése és a kötőszövet kezelése több hónapig is eltarthat, azonban megfelelő kezelés és szakember bevonása mellett érzékelhető a folyamatos javulás.

dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mozgató fejlesztő és gyógytorna központ

www.mozgatokozpont.hu