Mi az osteoporosis, vagy más néven csontritkulás?

Osteoporosis

Az oszteoporózis (osteoporosis) egy olyan csontbetegség, amelyet alacsony csontsűrűség, csökkent csontszilárdság és a csontszerkezet megváltozása jellemez, ami a törések fokozott kockázatához vezethet. A normál csontszerkezet elvékonyodik és porózussá válik a helytelen táplálkozás, az öregedés vagy a csontritkulás kialakulásakor, ami csökkenti a csont azon képességét, hogy ellenálljon a mindennapi életben alkalmazott általános erőknek. 

Az alacsony csontsűrűségből és a csontritkulásból eredő törések súlyosak lehetnek,

fájdalmat okozhatnak és nagyban befolyásolhatják az életminőséget.

A nőknél leggyakrabban ez a folyamat a menopauza első 5 évében kezdődik, azonban férfiaknál és gyermekeknél is előfordulhat. Gyakran olyan betegségek miatt alakul ki, amelyek befolyásolják a csontfejlődést, mint például a cöliákia, gyulladásos bélbetegségek, a rheumatoid arthritis, a spina bifida, a cisztás fibrózis vagy a vese különböző betegségei. Továbbá egyes gyógyszerek, mint például a szteroidok növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Ha gyógytornászhoz fordul hátfájdalmak vagy más rehabilitációs problémák miatt,

a terapeuta áttekinti az Ön kórtörténetét, gyógyszeres kezelései, edzés tervét, étrendjét és hormonális anamnézisét. Teljes fizikális vizsgálatot végez és meghatározza a csontritkulás kockázati tényezőit. Ezen értékelés alapján a fizioterapeuta további vizsgálatokat, terápiákat javasolhat.

A csontépítés elősegítését vagy a csontvesztés lassítását szolgáló gyógytorna nagyon specifikus, a csont akkor nő, ha kellőképpen és megfelelően megterheljük hasonlóan az izmokhoz.

Mi az osteoporosis, vagy más néven csontritkulás?


Hogyan segíthet a gyógytorna az osteoporosis ellen?

A gyógytornász az Ön egyéni szükségletei alapján specifikus programot dolgozhat ki, hogy javítsa a csontok állapotát, egészségét és hogy elkerülje a töréseket.

Fizioterapeutája számos módon segíthet Önnek:

  • Speciális gyakorlatokat tanít be, hogy építse csontot vagy csökkentse a csontvesztés mértékét azokon a területeken, amelyek a legsebezhetőbbek a mozgás során bekövetkező törésre – csípő, gerinc, váll, karok.
  • Segíti a helyes testtartást, hogy megvédje a csigolyákat a töréstől.
  • Megtanítja a megfelelő ergonómia beállítását a mindennapi tevékenységek során.
  • Javíthatja egyensúlyát, hogy csökkentse az esés kockázatát.
  • Segít mire figyeljen környezetében, hogy csontjai egészségesek maradjanak.
  • Segít elkerülni az olyan gyakorlatokat és mozdulatokat, amelyek hozzájárulhatnak a csigolyatöréshez.

Az egészséges csontozatot egészséges életmóddal építjük és tartjuk fenn!

Ebben segítenek a Mozgató Központ gyógytornászai, akik megfelelő szakértelemmel támogatják Önt, a fájdalommentes hétköznapokban!