Miért fontos a gyógytorna még a műtét előtt?

A gyógytorna egy olyan terápiás módszer, amely fizikai gyakorlatokat és mozgásokat használ a test állapotának javítására és a fájdalom csökkentésére. Műtétek esetén azonban hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy csak a beavatkozások után van szükség rá.

Pedig a műtét előtti gyógytorna épp olyan hasznos lehet, mint a műtét utáni, sőt előnyét leginkább a felépülési idő közben tapasztalhatjuk meg.

A gyógytorna felkészíti a testet a műtétre

A műtétet előtti gyógytorna gondolata kicsit ijesztő lehet, főként ha fájdalmaink is vannak. A testmozgás vagy nyújtás azonban számos potenciális előnnyel járhat, ha megfelelően végezzük.

Minden műtét kisebb-nagyobb mértékben, de igénybe veszi a szervezetet és annak regeneráló képességét. A test számára egy nagyobb beavatkozás felérhet egy intenzív fizikai tevékenységgel, és jól tudjuk, ha bemelegítés nélkül állunk neki edzeni, nehezebben tudunk teljesíteni.

Ez a hasonlat rávilágít a műtét előtti gyógytorna egyik legfőbb előnyére, vagyis hogy a terápia felkészíti a szervezetet a beavatkozásra, valamint csökkentheti a felépülési időt és a komplikációk kockázatát.

Erősíti az izmokat

Az prehabilitációs gyakorlatok segítenek megerősíteni az érintett testrészeket, javítani a mozgástartományt, állóképességet és csökkenteni a fájdalmat. Erősítő és nyújtó gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek segítik az izmok és szövetek rugalmasságát és erejét.

Kevesebb izomveszteség

A műtéteket követő lábadozási időszakban olykor sokáig kell pihentetni az érintett testrészt. Az inaktivitás miatt azonban az izmok már néhány hét után elkezdenek veszíteni tömegükből. Az izomsorvadás pedig késleltetheti a hazatérését, és a mindennapi életbe való visszatérést.

Azok a betegek, akik a műtéteket megelőzően izmot építenek például a karjukba, lábukba vagy hátukba, kevésbé valószínű, hogy nagymértékű sorvadást tapasztalnak a felépülés során.

A prehabilitáció tehát javítja az állóképességet, így műtét után minél hamarabb lesz a beteg mozgékony, annál kisebb az esély az izomveszteségre.

A gyógytorna gyorsítja a felépülési időt

A műtét előtti gyógytorna a kórházi tartózkodást is lerövidítheti. Az izomsorvadás csak egy azok közül problémákból, amelyek miatt a betegeknek hosszabb távon a kórházban kéne maradnia. A hazaengedéshez más kritériumnak is meg kell felelniük.

Ez általában azt jelenti, hogy képesnek kell lenniük arra, hogy biztonságosan be- és kiszálljanak az ágyból, megtegyenek egy rövid távolságot, valamint minimális segítséggel vagy segítség nélkül tudják önmagukat ellátni.

A műtétet megelőző gyógytornával javítható az egyensúlyérzék csökkentve ezzel a későbbi elesés valószínűségét, ami még hosszabb kórházi tartózkodást eredményezhet.

Csökkentheti szövődmények kockázatát

A már meglévő betegségekből adódó komplikációk hozzájárulhatnak az általános szív- és érrendszeri állapot romlásához, valamint a szövetek meggyengüléséhez.

A műtét előtti gyógytorna javítja a vérkeringést, erősíti az izmokat és növeli a tüdőkapacitást, ami csökkentheti a műtét során fellépő szövődmények kockázatát, például a vérrögök vagy a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

Csillapítja a fájdalmat

A gyógytorna gyakran tartalmaz fájdalomcsillapító gyakorlatokat és technikákat, amelyek segíthetnek enyhíteni a műtét előtti vagy műtét után jelentkezhető fájdalmakat. Ezen felül az érintett terület keringésének fokozására irányuló terápia nemcsak a fájdalom csökkentésében, de a gyógyulás felgyorsításában is segíthet.

Enyhíti a szorongást

Talán nem is gondolnánk, hogy a prehabilitáció a felépüléssel kapcsolatos pozitív szemléletet és magabiztosságot is növelheti.

A műtét előtti időszakot sokan stresszesen, feszülten élik meg, a gyógytorna azonban segíthet megnyugtatni az idegeket és csökkenteni a szorongást. A gyógytornász általában arra is időt szán, hogy elmagyarázza, hogy a műtét után miként érezhetjük magunkat.

Tanácsokat, javaslatokat adhat arra, hogy a műtétet követően hogyan végezzünk el egy-egy kihívásnak tűnő napi feladatot, vagy, hogy miként mozogjunk könnyebben.

Az emberi természet olyan, ha tudja, mire számíthat, jellemzően kevesebb bizonytalansággal és szorongással éli meg a történéseket.

Személyre szabott terápia

A gyógytorna általában egyénre szabott, és figyelembe veszi a beteg meglévő egészségügyi állapotot és a műtét típusát. A testre szabható terápiás módszerek és gyakorlatok lehetővé teszik, hogy a legjobb eredményeket érjék el a műtét után.

Milyen műtétek előtt lehet előnyös a gyógytorna

A műtét előtti gyógytorna nem mindenkinek való, és nem minden esetben alkalmazható.

De íme néhány olyan állapot, amelyeknél előnyös lehet:

  • Az ACL/MCL rekonstrukció, vagyis az elülső keresztszalag és a mediális oldalszalag sérülése során.
  • Kéz/csuklófájdalom műtét előtt.
  • Csípő-, tér-, és vállprotézis műtétet megelőzően, hogy erősítsék az izmokat és javítsák a mozgástartományt.
  • Rotátorköpeny műtét előtt segíthet az izmok erősítésében és a váll stabilitásának növelésében.
  • Gerincsebészeti beavatkozások előtt.

A műtétek sajnos olykor elkerülhetetlenek. A szükséges kellemetlenségek után azonban az a cél, hogy egészségünket és erőnlétünket a lehető leggyorsabban visszaszerezzük.

A műtét előtti gyógytorna hosszú távon tehát nagyon is előnyös, mivel jelentősen lerövidíti felépülési időt, csökkenti az izomveszteség és szövődmények kockázatát, sőt a műtét előtti szorongást is enyhítheti.