MI AZ A MANUÁLTERÁPIA?

manualterapia

A manuálterápia a gyógytornász, fizioterapeuták által végzett kezelés, amelynek során a kezükkel a lágyszövetekre és az ízületekre hatnak. A Mozgató Központban tapasztalatunk alapján rendkívül hatékony kezelésnek tartjuk a manuálterápiát, ezért sok betegünknek ajánljuk! Sokféle technika létezik, de az alábbiakban az általunk leggyakrabban használtakat ismertetjük.

Milyen típusú manuálterápiát alkalmazunk?

#1 Ízületi mobilizáció

Az ízületek passzív mozgása különböző fokozatok, sebességek és nyomásamplitúdók használatával. Elsősorban a mozgástartomány növelésére szolgál.

#2 Izommegfeszítése és nyújtása 

Elsősorban az izmok erősítésére és rugalmasságának javítására használjuk.

#3 Lágyszövet kezelés

A terapeuta kezével végzett speciális mozdulatokkal a kötőszövet kezelésését végzi. Segít helyreállítani a normál mobilitást, és megakadályozza az újonnan képződött hegszövet tapadását a szalagok, inak és izmok lágyszöveti struktúrákhoz.

#4 Trigger pont terápia

Leginkább az izmok trigger pontjainak vagy izmokban kialakuló kisebb csomók kezeléséből és nyomásából áll.

Mik a manuálterápia előnyei, kinek hasznos?

Ez az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a fájdalom enyhítésére, a duzzanat, szűkület csökkentésére. Gyakran már egy kezelés után jelentősen javul az ízület mozgástartománya.

Javasoljuk:

– gerinc és végtagfájdalmakra

– porckopások okozta fájdalmakra

sérv vagy ülőideg okozta problémákra

– visszatérő merevségérzet, kellemetlen érzetek esetén

– portolás közben kialakuló enyhe vagy erős fájdalmakra

– műtétek előtt és után

heggel járó műtétek után

Az állapotfelmérése során a gyógytornász szakember felméri, hogy melyik manuális technika alkalmas leginkább az Ön kezelésére, ennek megfelelően állítja össze a kezelési tervet is!

Több betegünknek volt előjegyzett időpontja műtétre, amit végül lemondott a kezelések hatékonysága miatt!

A kezelés menete, avagy mire számítsak?

Az első kezelés során kollégánk átfogó kikérdezéssel kezd, mely során részletesen átbeszélik a korábbi sérüléseket, műtétetek, űzött sport tevékenységeket, jelenlegi panaszokat, orvosi diagnózisokat.

Ez után fehérneműre kell vetkőznie a páciensnek, így érdemes kényelmes öltözettel készülni. Erre azért van szükség, hogy a kolléga részletesen megtekinthesse a páciens csontjainak, izmainak állását és állapotát. Ez után ízületről ízületre végig nézzük az ízületek mozgástartományait és megkezeljük azokat, amelyeket szükséges! Végül kezelésbe vesszük az izmokat és kötőszöveti struktúrákat! A kezelés végén tájékoztatjuk a beteget, hogy mire jutottunk, mit kezeltünk meg pontosan és hogy milyen otthoni gyakorlatokkal tudja fenntartani és elősegíteni a kívánt eredményt!

FONTOS! Természetesen ami ilyen hatékony, azzal árthatunk is! Manuálterápiát kizárólag orvosi vagy gyógytornász végzettséggel, a megfelelő tanfolyam elvégzése után lehet alkalmazni! Nem megfelelő végzettséggel (pl.: csontkovácsok) komoly, akár életet veszélyeztethetnek, vagy hosszútávú károsodást is okozhatnak! A Mozgató Központban kizárólag a megfelelő tanfolyamokat sikeresen elvégzett, diplomás gyógytornászok dolgoznak, több éves tapasztalattal!

Ne éljen tovább fájdalommal, a mi kezünkben ott a megoldás!

Keressen minket bizalommal! 06-30-941-8571